Projekat zaštite divljih vrsta – Beloglavi sup, Uvac 2020

Projekat zaštite divljih vrsta – Beloglavi sup, Uvac 2020

Nosilac projekta – Fondacija za zaštitu ptica grabljivica, nevladina i neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom i očuvanjem ugroženih vrsta i njihovih prirodnih staništa, kao i povratkom iščezlih vrsta.

Još jedna uspešna godina u podršci Beloglavom supu da opstane i proširi svoju koloniju u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“. Krajem 20. veka, srpski Beloglavi sup je ostao na 6 parova, tj. 12 jedinki. Ljudi, koji danas stoje kao ponosni članovi Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, sačuvali su od nestajanja sa naših prostora ovu jedinstvenu vrstu lešinara čija kolonija u 2019. godini broji 164 gnezdeća para i preko 500 jedinki!

„Beloglavi sup ima nacionalni, kulturološki, obrazovni, ekonomski, sanitarni i estetski značaj, i predstavlja atribut lokalnih zajednica koje ga poseduju“, u ovo veruju ljudi koji su okupljeni oko Fondacije, a mi smo se na svoj način priključili njihovoj ideji i pružili podršku. Naš član, Borisav Marković, je u ovogodišnjoj akciji markiranja mladih jedinki Beloglavog supa imao priliku da se upozna sa radom Fondacije i njenim članstvom, ali i sa samim pticama kao centralnim motivom i inspiracijom celog projekta. Borisav je svoj doprinos dao kao deo tehničkog tima speleološkog kluba ASAK iz Beograda, koji već godinama unazad pomaže Fondaciji na ovom projektu.

Utisci sa akcije su bogati i živopisni. Sažeto u jednu rečenicu: „Prvi pogled na koloniju, oko 120 jedinki u tom trenutku, koja uzleće sa hranilišta, širi sva svoja krila i zauzima prostor na nebu, istovremeno nežno i snažno krstari u spontanoj formaciji, prešavši preko brane nastavlja put kanjona.. tako moćna ptica, pravi gospodar neba, i prizor koji budi energiju u čoveku i ostavlja poseban utisak koji se mora doživeti.“ O značaju Beloglavog supa za prirodno stanište i biodiverzitet obavezno pročitajte na sajtu Fondacije. Mi ćemo uvek podržavati njihov posvećen rad. Radujemo se svim budućim zajedničkim akcijama. Nastavljamo da se interesujemo za divlji svet. Jednostavno prirodno.