Međunarodni volonterski kamp „Danube Soul 2020“ – NAJAVA PROJEKTA

Međunarodni volonterski kamp „Danube Soul 2020“ – NAJAVA PROJEKTA

Bliži se naš prvi projekat! Kada smo početkom 2020. donosili odluku o temi i obimu, odlučili smo se da to bude nešto u čemu naš tim ima prethodno pozitivno iskustvo. Učešće naših članova na Međunarodnim volonterskim kampovima u organizaciji Mladih istraživača Srbije dešava se prvi put još 2008. godine u Nemačkoj. Do danas, naš trojac je volontirao na ovim i sličnim projektima u Srbiji i Evropi, u preko 30 navrata. Što bi naš narod rekao, „došlo je naših 5 minuta“ 😀 ! 2020. godina, potpuno „luda“, mi nismo odustali! Prvi ovakav kamp u svetu se održao pre tačno 100 godina. Održao se uz jake motive da se ljudi dobrovoljno okupe i zaista nešto urade! Tako, desiće se naš prvi projekat u Istočnoj Srbiji uz Dunav!

U periodu od 07. do 21. jula 2020. godine u Negotinu, na teritoriji sela Dušanovac, na obali reke Dunav na izletištu Kusjak, organizacija Familia Nature će u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i lokalnim stanovništvom organizovati Međunaradni volonterski kamp ,,Danube Soul 2020”. Tema projekta je uređenje i stavljanje u turističku funkciju javnih sadržaja i turističke infrastrukture, kao i zajednička promocija potencijala Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja kao domaće, regionalne i evropske eko-turističke destinacije.

Uzimajući u obzir da Dunav važi za „evropski Amazon“. Da se Donje Podunavlje prirodno „naslanja“ na njega i da kulturno-istorijska obeležja koja ovaj region nosi, nećete naći na tako malom geografskom prostoru nigde u Evropi. Region poseduje ogroman turistički potencijal i prepoznat je kao jedan od atraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji. Takođe, na izletištu Kusjak, ukrštene su EU biciklisističke rute Euro Velo 6 i Evro Velo 13 (Iron Curtain Trail), koje iz godine u godinu u ovo područje privlače sve više aktivnih turista u potrazi za sadržajem. Shodno tome, volonteri iz celog sveta će, zajedno sa lokalnim stanovništvom, uređivati obalu Dunava, biciklističke i pešačke staze, postaviti putokaze i info table. Uz to, volonteri će imati priliku da se tokom organizovanih dnevnih izleta i radionica upoznaju sa lokalnim običajima, kulturno-istorijskim znamenitostima, prirodnim bogatsvima i drugim sadržajem koji Istočna Srbija kao turistička destinacija nudi.