#ŠtaNamTeško #DaPočistimo – Velika volonterska akcija

#ŠtaNamTeško #DaPočistimo – Velika volonterska akcija

Velika jednodnevna volonterska #Šta nam teško da očistimo akcija održava se u subotu, 26. septembra i uključiće ukupno 150 volontera na 10 lokacija po Srbiji koji će donirati preko 1000 volonterskih sati.

Akcija će se održati istovremeno na 10 lokacija i to u: Sremskoj Kamenici, Kragujevcu, Leskovcu, Orašcu, Gornjem Milanovcu, Valjevu, Obedskoj Bari, Irigu, Priboju i Beogradu.

Kao organizacija Familia Nature pridružili smo se akciji i zajedno sa volonterima i volonterkama našeg udruženja čistićemo početak pešačke staze – preko puta Železničke stanice Topčider  (staza ka penjalištu V2) kao i smeće u neposrednoj blizini prirodne stene V1, i Topčidersku reku (zavisno od vremena) kod Topčiderskog parka.

Akcija će trajati od 10 do 16 časova, a broj volontera je 20.

DETALJI AKCIJE:  Prva lokacija – staro smetlište, druga lokacija – slivanjem voda nanela smeće u šumu, treć alokacija – smeće u samoj reci. Svo smeće sa istočne strane šume Košutnjaka na kraju završi u Topčiderskoj reci, da li u punoj formi kod obilnih padavina, da li u formi mikro čestica kroz zemljište i podzemne vode. Dalje, Topčiderska reka se uliva u Savu i tako doprinosi opštem zagađenju najvećem sistemu reka u Srbiji.

Volonteri će imati zadatak da skupe smeće sa pomenute 3 lokacije. Na prvoj lokaciji ima kabastog smeća, ali je ona i najpristupačnija za rad, te neće biti većih problema kod utovara smeća u kontejnter ili na kamino. Na drugoj i trećoj lokaciji, nakon punjenja smeća u kese, volonteri će morati da iznesu pune kese do ulice, kako bi dalje prebacili iiste u kontejner ili kamion za transport.

Svi volonteri će sa lica mesta na svojim društvenim mrežama objaviti fotografije i video snimke sa akcije pod jedinstvenim sloganom i hashtagom #ŠtaNamTeško #VelikaVolonterskaAkcija.

Velika volonterska #Šta nam teško da očistimo akcija jedna je u nizu akcija koje se sprovode širom Srbije u sklopu projekta „Nacionalni program volontiranje mladih – MLADI SU ZAKON 2020“. Ovaj projekat sprovode Mladi istraživači Srbije u saradnji sa partnerima EmPower iz Požege, Tim 42 iz Leskovca, CeGRAD iz Obrenovca i Pokret gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca a finasijski je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Više o programu nalazi se na ovom linku https://mladisuzakon.rs/